SFEERVERSLAG 

Het gaat goed met de Banenmakers. De community groeit en de tweede inspiratiesessie sprankelde van enthousiasme en nieuwe ideeën.

Bekijk hiernaast het sfeerverslag:


Tweede inspiratiesessie stimuleert samenwerking Banenmakers

Op 29 maart 2018 kwamen voor de tweede keer initiatieven bijeen met ideeën om te innoveren op de arbeidsmarkt. Het centrale thema van deze bijeenkomst was samenwerking. Niet alleen binnen het initiatief, maar ook tussen initiatieven en met andere partijen. “Tijdens de vorige sessie bleek dat de samenwerking met gemeenten en UWV nog kon verbeteren”, zegt Leonie Oosterwaal, die de sessie namens Birch initieerde. “Daarom hebben we deze keer het UWV en Divosa gevraagd om hun visie te geven op de Banenmakers.”

Meer impact maken door samen te werken

Na een voorstelronde vertelde Niels Bosma, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, wat sociaal ondernemers doen en hoe deze ondernemingen zich verhouden tot andere ondernemers. Samenwerking is daarbij van belang, zegt hij: “Door samen te werken met elkaar, met publieke partijen en financiers kun je meer impact maken op de lange termijn”, legt hij uit. “Impact maken gaat verder dan alleen de missie mensen aan het werk te helpen. Ook een breder bewustzijn creëren van de problematiek maakt daar onderdeel van uit.”
Margreet Glas van het UWV en Tanja Willemsen van Divosa juichen initiatieven vanuit werkgevers op de arbeidsmarkt toe en dragen hier graag als publieke partijen aan bij. Zij reiken de initiatieven in elk geval de hand om betere samenwerking te realiseren. “Als iets in jouw regio niet goed loopt, benader ons dan”, biedt Willemsen de aanwezige Banenmakers aan. “Wij hebben een groot landelijk netwerk dat we kunnen inzetten.”

‘Initiatieven kunnen van elkaar leren’

Voor veel aanwezige initiatieven was het de eerste keer dat ze kennis maakten met elkaar. Juist dat maakte de bijeenkomst nuttig, vindt Heleen Homburg van initiatief Facta non Verba. “Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde bereiken; de arbeidsmobiliteit vergroten waar het kan. Dat gaat over grenzen van regio’s heen.” Elke van der Heijden, van House of Skills, is het daarmee eens: “Je merkt dat we met elkaar mee kunnen denken. Er zijn regionaal natuurlijk verschillen, maar er zijn ook echt wel overeenkomsten. Initiatieven kunnen van elkaar leren.”
Dat is ook precies de bedoeling van de Banenmakerscommunity, vertelt Leonie Oosterwaal. “Het is heel goed om te merken dat de initiatieven graag met elkaar in contact komen en elkaar tijdens deze bijeenkomst ook echt opzoeken.” Ze vertelt dat de community, ook buiten deze bijeenkomst, groeit: “Aanvankelijk zouden we veertig initiatieven beschrijven, maar over dat aantal zijn we inmiddels heen. Er zijn zelfs initiatieven die zichzelf aanmelden omdat ze ook deel willen uitmaken van de community.”

Aan de slag met concrete vraagstukken

Zoals inmiddels traditie is, vond ook de tweede inspiratiesessie plaats op een toepasselijke locatie: deze keer hadden de deelnemers zich verzameld in The Colour Kitchen Zuilen. Dit horecabedrijf geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans door hen op te leiden tot horecaprofessionals met een diploma en hen vervolgens op weg te helpen naar een baan.
De ruimte was groot genoeg om de aanwezigen op te splitsen in deelgroepen waarin de Banenmakers inhoudelijk aan de slag gingen met concrete vraagstukken uit de praktijk van een van de initiatieven. Ook tijdens de borrel werd nog veel kennis en informatie uitgewisseld tussen de aanwezigen.

Meld je aan voor de manifestatie

Reden genoeg om tijdens de manifestatie Aan tafel met de Banenmakers verdere stappen te zetten in het verbinden van werkgeversinitiatieven op de arbeidsmarkt. Daarop presenteert Birch de uitkomsten van het onderzoek en praten initiatieven verder over de toekomst van de community.