ZORGZIJN WERKT


Missie: ‘Sterk in je werk, zorg voor jezelf’

Werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt zet zich in voor branche overstijgende arbeidsmarktvraagstukken in de regio’s Haaglanden en Nieuwe Waterweg. ‘Sterk in je werk’ is een van de initiatieven van ZorgZijn Werkt. De focus ligt op het geven van een positieve impuls aan de loopbaan van zorg- en welzijnsmedewerkers.‘Sterk in je Werk’ is een loopbaantraject voor mensen die in de zorg en welzijn werken of daar graag in willen werken. Deze mensen willen beter kunnen inspringen op veranderingen in hun huidige werk of willen een andere baan. Voor hen bestaat de mogelijkheid om persoonlijk loopbaanadvies te krijgen.


Resultaten: Veranderde doelgroep
Bij de start bood het project medewerkers van 45 jaar of ouder met een functioneringsniveau van MBO 2 of lager een gratis gesprek met een loopbaanadviseur in hun eigen regio aan. Inmiddels is de doelgroep verbreed, omdat er tekorten in de zorg zijn ontstaan. Iedereen die wil komen of blijven werken in zorg en welzijn, het werk nieuw of veranderd vindt en graag ondersteuning wil, kan persoonlijk advies krijgen over zijn of haar loopbaan.
Momenteel zijn er ongeveer 400 mensen geholpen in de regio.

Activiteiten: Loopbaanbegeleiding
Vanuit ZorgZijn Werkt begeleiden 2 loopbaancoaches (potentiële) zorgmedewerkers uit de regio. Vervolgens kunnen zij een e-module volgen over solliciteren en zijn er ook groepsgerichte training die gaan over ‘wie ben ik?’ en ‘wat wil ik?’. De deelnemers van ‘Sterk in je Werk’ worden niet standaard geplaatst in een vacature bij de leden, maar er wordt wel gekeken naar mogelijkheden voor plaatsing in de vacaturebank en uitwisseling tussen werkgevers.
Deelnemers worden onder andere geworven via Facebook campagnes en dit is succesvol. Voor de rest komen deelnemers vanuit UWV of gemeenten. Vanuit werkgevers is het veel lastiger om deelnemers te krijgen, omdat het vanuit een werkgever meer als bedreiging of dwang kan voelen.

Interne organisatie: Vereniging ZorgZijn Werkt met 51 leden
ZorgZijn Werkt is ontstaan uit de vroegere stichting ZW Haaglanden. In 2012 werd het een vereniging onder de naam ZorgZijn Werkt, omdat ze naast het online zetten van vacatures ook veel kansen zagen in duurzame inzetbaarheid en innovatie.
ZorgZijn Werkt heeft 51 leden die contributie betalen naar hun grootte. Daarnaast komt de financiering voor de activiteiten van de vereniging voort uit bijdragen voor individuele dienstverlening en projectfinanciering (subsidies). Bij het project ‘Sterk in je Werk’ is RegioPlus penvoerder van de subsidies.
Een tweetal externe loopbaanbegeleiders voert de trainingen en gesprekken uit bij het project ‘Sterk in je Werk’, aangestuurd door een projectleider van ZorgZijn Werkt.

Samenwerking: UWV & gemeenten
Bij Sterk in je Werk wordt er nauw samengewerkt met het UWV en de gemeente om mensen te interesseren voor een baan in de zorg.
In opdracht van CNV Zorg & Welzijn en in nauwe samenwerking met RegioPlus voert ZorgZijn Werkt het project ‘Sterk in je werk, zorg voor jezelf’ uit.

Succesfactoren

  • Bundel de behoeften van werkgevers, zodat je niet steeds hetzelfde doet voor individuele werkgevers.
  • Stel kaders in de doelgroep, maar wees ook flexibel om de doelgroep aan te passen.


Uitdagingen

  • Werkgevers uitnodigen om kritisch naar hun eigen gedrag te kijken met betrekking op behoud en uitstroom van werknemers. Het is makkelijker om naar een grote gezamenlijke vijand te kijken.
  • Werkgevers stimuleren ontspannen te blijven omgaan met behouden van medewerkers.

Meer weten?
https://www.zorgzijnwerkt.nl/sterk-in-je-werk.html
Contactpersoon: Coralie Elmont

  

ZORGZIJN WERKT

Ierlandlaan 29
2713 HG Zoetermeer
079 - 329 07 07
info@zorgzijnwerkt.nl

Zorgzijnwerkt.nl